Hranaté bobky

25.11.2018
Citace:
https://www.wissenschaft.de/umwelt-natur/wie-wombats-wuerfel-machen/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wissenschaft.de_20-11-2018
Zdroj
Vombatí bobek tvarem blízký kvádříku s hranou o délce kolem 2 cm, foto Bjorn Christian Torrissen, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

kadí australský vačnatec vombat. Jak vidíme na obrázku, jde spíše o zaoblené kvádříky než přesné geometrické hranoly s ostrými hranami. Tak jako tak jde v přírodě tvořené spíše oblými útvary o zjev zcela ojedinělý. „Než jsem se přesvědčila osobně, pokládala jsem to za fámu,“ vyjadřuje se k neobvyklému vzhledu Patricia Yang z Georgia Institute of Technology v Atlanta. Byla členkou týmu, který pitvou vombatů sražených na silnici objasnil mechanismus vzniku vombatích bobků. Střevo vombatů má na různých míst odlišnou tuhost. Při peristaltických pohybech se měkčí části stáhnou více než tužší, což původně oválný průřez přiblíží čtvercovému, jak vidíme na krátké animaci.

Vombat obecný (Vombatus ursinus),foto rob & juels, CC BY-SA 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons. Jedním ze tří žijících druhů vombatů je vombat obecný (Vombatus ursinus, angl. wombat), který dorůstá váhy až 40 kg. Vombati pomocí bobků označují teritorium. Rádi je umísťují na vyvýšená místa, kde hranatější tvar lépe drží.

 
Odeslat komentář k článku "Hranaté bobky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hranaté bobky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace